Smakportioner.

 

Tips på bästa maten att börja introducera med:

Sötpotatis

Morot

Palsternacka

Broccoli

Majs

Bebisar är vana vid bröstmjölkens, eller mjölkersättningens, lite söta smak. Och det är därför bra att börja med lite söta grönsaker. Men låt det även testa lite beskare saker, besk mat är något som kan vara svårare, eftersom vi förknippar besksmak med gift. Låt bebis testa så många smaker som möjligt. Men ha tålamod. Det kan ta lång tid att vänja sig för bebis.
Tanken med smakportioner är att introducera mat och få barnet att bli nyfiket. Men en smakportion är just det en smakportion och ska vara lika stor som ett kryddmått. Det bästa är att övergången från mjölk till fast föda blir mjuk. Det är helt ok att helamma och någon gång då och då låta bebis smaka på mat, och öka sedan successivt när bebis närmar sig 6 månader.

 
Att gör puré:
 
1 sötpotatis
Ca1,5 dl vatten
1 tsk rapsolja
Ev krydda
 
Skala och dela sötpotayisen i små bitar. Lägg i en kastrull och täck bitarna med batteri, ca 1,5 del. Koka 15-10 min tills potatisen är helt mjuk.
Häll av vattnet, men släng det inte. Mixa eller mosa sötpotatisen, och späd med kokvatten, ersättning eller bröstmjölk tills ni fått önskad konsistens. Blanda i en tesked rapsolja (eller önskat fett) och servera.
 
Om ni vill frysa in purén skippa rapsoljan, maten håller bättre i frysen. Och tillsätt istället rapsolja när ni ska servera maten. Många barn gillar krydda och det är okej att krydda med tex kanel, timjan eller lite vitpeppar när barnet blir större och ni vill variera smak. Dock inget salt. Små barn ska inte ha saltad mat, då de ännu inte kan ta vara på saltet.
 
Ni kan välja valfri rotfrukt och tillaga som ovan. Bara er fantasi sätter gränsen.😊//Mickan



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

wilmasbarnmat.blogg.se

Välkommen till Wilmas barnmats blogg. Här kommer jag publicera recept, tips, tankar och inspiration om barnmat från bebismat till mat för lite större barn.

RSS 2.0